Prevenirea spargerii cilindrului ușii și a altor forme de atac

Spargerea cilindrului ușii reprezintă o problemă tot mai des întâlnită deoarece spărgătorii de locuințe și-au dat seama de vulnerabilitatea majorității încuietorilor instalate în ultimii 15 ani. Fără a avea nevoie de scule sofisticate ori de cunoșțiinte specializate, durează doar câteva secunde pentru ca aceștia să pătrundă în locuința dvs.

Ce înseamnă spargerea încuietorii ușii, respectiv a cilindrului?

Înseamnă ruperea acestuia în două prin aplicarea forței și îndepărtarea componentei sale exterioare fapt ce asigură accesul la mecanismul de blocare și deblocarea, descuierea ușii. Pentru a sparge cilindrul hoții folosesc instrumente cum ar fi ciocanele și șurubelnițele. Cel mai îngrijorător lucru este că poate dura doar câteva secunde pentru a avea acces în casă. Tehnica nu necesită experiență sau abilitate, ci doar forță brută.Alte elemente de siguranță care se află pe ușa dvs., cum ar fi zăvoarele, devin, de asemenea, inutile. Odată ce cilindrul este rupt și scos din ușă, spărgătorul poate accesa mecanismul de închidere folosind o șurubelniță sau alte unelte similare. Mecanismul de închidere/blocare este ocolit iar ușa dvs. va fi descuiată pentru a-i oferi acestuia acces facil.Cu astfel de viteză și ușurință, nu este greu de imaginat că hoții devin extrem de îndrăzneți și vă pătrund în casă chiar și atunci când aveți o alarmă instalată.

Alte forme de atac des întâlnite
Deși spargerea încuietorii prin ruperea cilindrului este o metodă tot mai des folosită în ultimul timp, spărgătorii folosesc pe scară largă și alte metode pentru a vă pătrunde în casă.

Extragerea cilindrului

Cu această metodă ușile pot fi dechise fără cheie. Scule simple sunt folosite pentru a acționa asupra mecanismului interior al cilindrului și a-l debloca. Hoții cu mâini îndemânatice pot debloca o încuietoare în doar câteva secunde.

Deblocarea încuietorii, respectiv a cilindrului, prin metoda „lovirii”  

Metoda constă în introducerea unei chei cu model special în cilindru care este mai apoi lovită ușor cu un ciocan sau o șurubelniță forțându-se astfel șuruburile din componența cilindrului (dispuse pe linia de forfecare). Pe măsură ce cheia se rotește, ușa se descuie. "Cheia de lovire" necesară pentru a realiza acest lucru este ușor de achiziționat inclusiv online iar tehnica aplicată nu necesită o abilitate specială, permițându-le atsfel hoților să vă intre în locuință fără a lăsa semne de intrare forțată.

Deblocarea cilindrului prin metoda găuririi

 Hoții folosesc uneori un burghiu puternic, din oțel și de mare viteză (HSS) pentru a forța cilindrul. Aceasta este o metodă mai puțin subtilă și distructivă care implică găurirea pe linia de forfecare la adâncimea cheii și apoi rotirea mecanismului de blocare cu o șurubelniță.

De unde știți că ușa dvs. este vulnerabilă?

De obicei, ușile sunt dotate cu un cilindru standard fără niciun alt element de protecție. Majoritatea dintre noi cred că încuietoarea cu închidere în mai multe puncte le asigură siguranța căminului. În realitate însă, cilindrul este elementul central al tuturor ușilor, elementul care ne apără casa de intruși, și, prin urmare, dacă acesta este compromis în vreun fel, toate celelalte elemente de siguranță, inclusiv zăvoarele, devin ineficiente. Siguranța ușii dumneavoastră poate fi compromisă de un cilindru vechi, defect sau montat defectuos.

Cum să prevenim spargerea încuietorii sau alte forme de atac?

Cel mai rapid mod de a-ți spori siguranța locuinței este să înlocuiești cilindrul ușii. Este un lucru ușor de făcut de unul singur, fără a apela la un lăcătuș. Atunci când sunt montați în mod corect, cilindri moderni, de calitate sunt concepuți pentru a contracara toate metodele de atac descrise mai sus.

Cilindri anti-spargere

Acest tip de cilindru este dotat la interior cu un orificiu liniar (o tăietură) denumit „linie de sacrificiu” care, atunci când se aplică o forță asupra yalei, butucul se sparge exact în acest „punct slab”, mecanismul de închidere rămânând intact.

Cilindri anti-găurire

Acest tip de cilindru este dotat cu elemente care contracarează găurirea, respectiv cu plăcuțe ceramice și bolțuri din oțel călit. Cu acest nivel de protecție găurirea cilindrului devine practic imposibilă dacă nu se are la dispoziție o bormașină potentă.

Cilindri anti-lovire și anti-extragere

Cu cât numărul bolțurilor este mai mare, cu atât crește și gradul de siguranță. Există chiar cilindri cu bolțuri special concepute cu rol de cotracarare a lovirii sau extragerii chiar și atunci când este vorba de spărgători dintre cei mai experimentați. 

E timpul să vă creșteți gradul de siguranță

Numărul spargerilor de încuietori este în continuă creștere iar numărul ușilor care sunt vulnerabile la un astfel de atac crește și el. Dar vestea bună e că această problemă poate fi ușor rezolvată înlocuind cilindrul vechi cu unul marca Yale cu funcție anti-spargere. Click aici pentru a vedea gama completă de cilindri Yale.

Produsele marca Yale

Din 1843, Yale se află în fruntea producătorilor de sisteme de siguranță. Ne bucurăm de încredere la nivel global, punând la dispoziția clienților noștri sisteme de închidere de orice fel, model și având varii funcționalități în peste 125 de țări în întreaga lume. Una dintre cele mai vechi mărci internaționale, Yale se numără printre cele mai cunoscute și mai respectate nume din industria sistemelor de închidere, cu milioane de încuietori utilizate în întreaga lume. Concepute pentru a proteja lucrurile care contează cel mai mult pentru dvs., puteți avea încredere în produsele marca Yale: acestea vă oferă siguranță și liniște.

Părerea dvs.:
Vă mulțumim că ați vizitat site-ul nostru. Ce părere aveți? Împărtășiți-ne propriile păreri, postați un comentariu pe pagina noastră de Facebook și etichetați-ne pe Instagram

Citiți mai mult:
Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să citiți și: