Istoria Yale

Yale este una din cele mai vechi marci internationale si probabil cel mai cunoscut nume din industria incuietorilor. Istoria Yale cuprinde mari inovatii care au marcat evolutia nu doar a marcii Yale ci si a intregii industrii de incuietori.

Inceputuri

Yale isi are radacinile in America coloniala. Familia Yale a decis sa emigreze in Lumea Noua din Nordul Tarii Galilor. Cateva generatii mai tarziu, app 1840, Linus Yale Sr., a inceput sa creeze si sa produca o serie de incuietori inovative de inalta securitate la Atelierul sau Yale din Newport, New York. Era specializat in incuietori pentru banci, scumpe, lucrate manual.

Pionierul inovatiei

Fiul lui Linus Yale Sr. s-a alaturat afacerii tatalui sau in 1850, a perfectat si patentat cilindrul cu pini al tatalui sau si a devenit cel mai cunoscut expert in incuietori de la acea vreme. In 1862, Yale Jr. a introdus Monitor Bank Lock, facand tranzitia in incuietorile pentru banci de la incuietorile cu cheie la cele cu cifru. Principiile incorporate in Monitorul sau pentru incuietori sunt acum standard in incuietorile cu cifru din SUA.

Yale Jr.

Yale Jr. a experimentat de asemenea o incuietoare bazata pe un mecanism  folosit mai intai  de vechii egipteni cu peste 4000 de ani in urma. Patentele acordate  in 1861 si 1865 au dus in cele din urma la crearea celei mai importante inventii - cilindrul Yale. Linus Yale Jr. a transformat pentru totdeauna industriei incuietorilor, cu numeroasele sale inventii.

Expansiunea mondiala

Bazandu-se pe brevetele Yale, numele Yale si ingeniozitatea pura, Yale Jr. si colegul sau Henry Towne au infiintat compania Yale & Towne in 1868, ce avea 35 de angajati. Compania a crescut si si-a largit aria de activitate cu lanturi actionate manual, camioane cu platforme actionate de baterie si in 1879 a fost introdusa  linia de lacate Yale & Towne. Yale & Towne a achizitionat compania de amortizori Norton si H. si T. Vaughan Ltd. La inceputul secolului 20, compania s-a extins la nivel mondial si avea peste 12000 de angajati. Pe parcursul secolului 20 achizitiile si asociatiile in participatiune au facut cunoscute incuietoarile Yale in intreaga lume. In august 2000 Yale a fost cumparata de Grupul ASSA ABLOY si de atunci este parte a liderului mondial  in solutii de deschidere a usilor.